Fotografie z údolí Bílé Opavy v Jeseníkách

20.06.2015 21:14

 

Během své týdenní dovolené v Karlově Studánce jsem věnoval skoro celé dva dny fotografování. Prošel jsem úžasné údolí Bílé Opavy směrem nahoru a za dva dny i směrem dolů. Prudký tok vytváří mnoho vodopádů a peřejí, takže kdo chce fotit, může na cestě strávit celé hodiny. Z fotografií jsem nakonec udělal pro tento článek výběr 15 kousků, z nichž některé doplním do cyklů Infračervené řeky a Skryté světlo.

 

Kousek nad Karlovou Studánkou ještě není tok Bílé Opavy tak prudký. Postupně se bude během cesty vzhůru zužovat a bude stále divočejší, až turisty (a fotografy) dovede na chatu Barborka, která leží přímo pod nejvyšším bodem Jeseníků - Pradědem.

Záběr ze stejného místa řeky s jiným použitým ohniskem a v infračervené oblasti.

Ze stěn kaňonu na mnoha místech stékají v mnoha drobných proudech potůčky vody z vrcholových partií Jeseníků. Při mé návštěvě vrcholilo velmi suché období, přesto byly skály kolem řeky plné vody.

Vstupní branou k vodopádům Bílé Opavy je soutěska, kde jsem pořídil infračervený záběr následujících peřejí. V těchto místech začíná nejnáročnější část cesty.

Tím, že jsem omylem sešel ze značené cesty, jsem se dostal do bezprostřední blízkosti vodopádů Bílé Opavy. Nejsou nijak vysoké, jen několik metrů. Mají ale i ve velmi suchém období dost vody a když přijde povodeň, burácejí tu ohromné vodní masy, které dovedou rozpohybovat i obrovské kameny. Velký balvan vklíněný do padajícího vodního toku se do vodopádů dostal při jedné starší povodni.

Nad největším vodopádem Bílé Opavy jsem fotil při své druhé návštěvě. Velmi mě zaujalo místo, na kterém vodní proud vytváří na skále něco jako velká písmena HX. Co myslíte, že tahle zkratka může znamenat? Není to jen nějaký hoax? :-)

Pohled na vodopád Bílé Opavy z výšky, kudy vede oficiální cesta pro turisty.

Voda si razí cestu mezi skalami a během miliónů let svou vytrvalou prací vyhloubila hluboké údolí.

"Infračervená rostlina" na balvanu uprostřed vodního toku.

Peřeje pod vodopádem

Řeka ze skalní soutěsky vytéká na chvíli do nezalesněného prostoru, protože les v této části údolí zničila vichřice v roce 2004.

Na tomhle infračerveném záběru mi voda připomíná tvar račího klepeta, které se natahuje proti proudu.

V této části toku se hluboká říční jezírka střídají s dravými peřejemi.

Tenhle strom padlý přes řeku mám kvůli jeho tvaru rád. Fotil jsem ho už před třemi lety, tehdy jen infračerveně, takže tentokrát dodávám i podobu v normálních barvách.

Tato fotografie jediná není z údolí Bílé Opavy, ale je na ní pro změnu říčka Moravice, které stéká z největšího lavinového svahu v Jeseníkách - z Velké kotliny. Některé podrobnosti o Velké kotlině je možné najít v mém blogovém článku Malý pugét z Velké kotliny.

 

Líbí se vám některá z publikovaných fotek? Chcete mi poradit, co bych měl na svých fotkách zlepšit? Dejte mi svůj názor vědět přímo na těchto stránkách v části Otázky a vzkazy. Děkuji za vaši návštěvu.

—————

Zpět